Mycí stroje skla a nádobí – údržba

Jedním z nepostradatelných pomocníků v profesionální kuchyni je bezesporu myčka nádobí. Tento neodmyslitelný pomocník je však také jedním z nejvíce poruchových zařízení. Ne všechny závady však vedou k okamžitému zastavení stroje a jeho vyřazení z provozu, naopak, většina závad se zprvu projevuje nenápadně – zhoršeným výsledkem mytí v první fázi, nenápadným kapáním vody, které se v umývárně s věčně mokrou podlahou těžko odhalí, průsakem mycí chemie na podlaze…

Žádná z těchto závad se však sama neodstraní ani nezmizí a časem se začne projevovat s větší intenzitou. Co tedy dělat a jak alespoň částem z nich předcházet?

Pokud zjistíme, že výsledky mytí neodpovídají běžnému provozu zkontrolujeme:
– mycí ramena se volně otáčí a nejsou zaneseny trysky mytí
– filtr vody ve vaně není zanesený
– chemie mytí a oplachu nejsou vypotřebované a průběžně ubývají

Předcházet těmto závadám můžeme především každodenním čištěním mycího prostoru, ramen a filtrů. Volba a dávkování chemických přípravků mají vliv na průběžné zanášení mycího prostoru, hadic, čidel a dalších částí, které nejsou běžně dostupné. Mycí a oplachové prostředky se v žádném případě nesmí míchat, dolévat, zaměňovat za jiné typy a značky.
Úprava vody v oblastech se středně tvrdou a tvrdou vodou je nezbytná k zabránění tvorby vodního kamene v bojleru myčky a v mycím prostoru. Vodní kámen následně rychle zkracuje životnost některých dílů, které jsou k bezvadnému chodu nezbytné.

Pravidelná odborná servisní prohlídka minimálně 1x za rok dokáže mnohdy odhalit drobné závady, jež by později mohly být příčinou mnohem závažnější poruchy. Výměna hadic chemie minimálně 1x za 2 roky může předejít jejich porušení, netěsnosti a následnému úniku chemických prostředků.