Výrobníky ledu – běžná údržba

Výrobník ledu by neměl chybět v žádné restauraci, baru, kavárně. Led najde využití v kuchyni, při přípravě nápojů i prezentaci pokrmů a každý rok s nadcházejícím létem jeho spotřeba v provozu stoupá. O to citelnější ztrátou je, pokud se výrobník ledu porouchá a najednou nemáme náhradu. Jak si tedy počínat, aby taková situace pokud možno nenastala?

Bez ohledu na výsledný tvar ledu, rozdělujeme tyto přístroje na dva základní typy – výrobníky ledu chlazené vzduchem a nebo vodou. Oba typy mají své výhody i nevýhody a s tím spojené úkony pro předcházení závad.

Výrobník ledu

Pro výrobníky ledu chlazené vzduchem platí – čím lepší nižší okolní teplota, kde je výrobník umístěn, tím lépe. Zabudování takového výrobníku do konstrukce baru bez patřičné výměny vzduchu, průduchů a mřížek je jeho odsouzení k rychlé “smrti.” Výměna vzduchu a vyzařování latentního tepla do okolí je poměrně značné a je nevhodné, pokud se např. za barem hromadí teplý vzduch i z jiných chladících zařízení (chladících pultů, myčky, průtokového chlazení na nápoje apod.) Důležité je tedy jeho nucené chlazení, zajištěná výměna vzduchu na vstupu a výstupu a především pravidelné a časté čištění chladiče, umístěného za čelní mřížkou. Některé typy mají pro zjednodušení údržby před samotným chladičem jednoduchý filtr vzduchu, který stačí pravidelně omývat vlažnou vodu s běžným mycím přípravkem, např. Jarem.
Výrobníky ledu chlazené vodou do okolí žádné teplo nevyzařují, jsou tedy pro zabudování přímo určené, ale ke svému ochlazení používají studenou pitnou vodu, což zvyšuje náklady na jejich provoz.

Všechny výrobníky ledu však s ohledem na spolehlivost a produkci ledu spojuje jedno – kvalita vstupní vody. Tak jako u ostatních technologií, tak i zde je nutné vstupní vodu zbavit minerálů, které by se mohly v zařízení usazovat a navíc ještě použít filtr určený ke zbavení nežádoucích pachů z vody, které by mohly ovlivnit chuť připravovaného nápoje. U výrobníků chlazených vodou, kde je spotřeba vody citelně vyšší, je lépe volit z automatických úpraven vody a použít současně i filtr na odstranění pachů. U výrobníků ledu chlazených vzduchem jednorázovou bezobslužnou patronu, která se o odstranění minerálů a pachů postará v jediném kroku.

Měli bychom si všímat, jakým způsobem je napojen odpad výrobníku ledu na společnou kanalizaci, protože zde je kritické místo, kde by mohl vzniknout závažný zdravotní problém Vašich zákazníků. Nejčastější způsob instalace je v nějakém baru, tak aby byl led stále při ruce a mnohdy je napojení na odpad skutečnou “divočinou.” Do jedné trubky, která nemá takřka žádný spád a nebo leží na zemi za přístroji, je svedena myčka, kávovar, dřez, spülboy, odkap z výčepu a výrobník ledu. Jednoho krásného dne se trubka ucpe zbytky z odpadu a nezvládne odvádět odpadní vodu. Nejnižší bod, kam odpadní voda vystoupá zpět, pokud nemůže odtéct, je nejčastěji právě zásobník ve výrobníku ledu. Odpadní voda z dřezu a nebo myčky, znečištěná mycími prostředky a nebudu popisovat čím ještě, vystoupá mezi ledové kostky a pak zase pomalu zmizí. Co se může dít pak, když ledové kostky vhodíme do nápoje můžeme jen odhadovat…

Posledním, ale velmi důležitým bodem je častá desinfekce vnitřního prostoru. Během provozu se vnitřní prostor zanáší tmavou plísní, řasou a podobnými organismy, které jsou nežádoucí. Běžná octová voda a následný proplach čistou vodou tyto úsady snadno odstraní.

Mnohým problémům můžeme předejít pravidelnou kontrolou a alespoň roční odbornou prohlídkou Vašeho zařízení.